divendres, 4 de maig del 2007

El capítol 5 del llibre “Les TIC l'educació Infantil” de Jordi Cases i M.Roser Torrescasana, és titula “Programari i recursos didàctics”.
En aquest capítol primer que res ens parla dels advantatges que tenen dos dels programes d'escriptura actuals: Word i OpenOfffice. I també de dos programes de dibuix, com són el KidPix i Paint, i de dos programes més que ens serviran per a fer presentacions, el Power Point i OpenOffice Impress.
D'un altre programa que ens parla és del Clic i del Jclic. Amb aquest programa, desenvolupat pel Departament de la Generalitat de Catalunya, entre altres coses es pot repassar, practicar, aprendre...Podem trobar moltes activitats de diferents àrees, i per aquest motiu hem de dedicar temps a l'elecció de l'actvitat i saber quines són les més adequades per al nostre objectiu.
L'últim programa al que fa referència és al de so, molt adequat per a enregistrar veus a classe. Dos dels que ens recomana són Audacity i CoolEdit.
En aquest capítol ens dóna uns sèrie d'adreces com pot ser edu365, educalia, xtec.cat, aulainfantil.com, zoobarcelona.com, didacticolite.com, ..., i molts més, on podem trobar recursos per a les diferents àrees.
Però cal fer un ús educatiu de tots aquestos recursos per tal que les TIC estiguen integrades a l'aula.

OPINIÓ PERSONAL SOBRE EL CAPÍTOL
Personalment pense que aquest és un capítol prou interessant.
És un capítol que et presenta els programes que es poden treballar a l'aula, però m¡agrada perquè només els presenta i et fa ganes de si no coneixes algun d'ells buscar informació, per això està molt bé que et deixe les adreces de les pàgines web.
Alguns programes ja són coneguts per nosaltres, com és el cas de Jclic. Destacaria quan informa que com que hi ha moltes activitats, cal fixar-se i dedicar temps per escollir una. Tot i això pense que estaria bé que a més digués que en el programa de Jclic author, pots fer les teves activitats. En la meua opinió aquest és millor que utilitzar les que ja estan fetes, ja que, tot i continuar sent activiats tancades, les pots adreçar més als steus alumnes.

El capítol 6 es titula “Experiències TIC a l'educació infantil”.
Com el seu nom indica ens pressenten diferents experiències d'aula en educació infantil.
No vaig a resumir les experiències una per una, sols diré el que totes juntes m'han fet sentir.
D'un conte, d'un dibuix, d'una recerca,..., qualsevol cosa és bona per a treballar amb les TIC.
Sempre he pensat que treballar amb xiquets les TIC seria molt complicat i que amb una ratio normalment de 20-25 xiquets per mestra, poca cosa es podia fer.
Ara el que pense és que part dels xiquets trobem una gran força de voluntat i moltes ganes per a fer les coses, ja siga per què les TIC són novetat o perquè ja ho coneixen, però ells sempre estan dispostos. Però i els docents, també tenen les mateixes ganes?, estan dispostos a aprendre coses sobre les TIC i treballar amb elles? En la meua opinió, NO. He arribat a la conclusió de que a la gent gran ens cosat aprendre coses sobre les TIC perquè és nou, ens fa por fer-ho mal...
Per això pense que aquest capítol és molt bó per a les futures docents que no creien en les TIC, com és el meu cas. Però que a més seria molt bo per aquells docents, ja acomodats amb la seva plaça fixa, que no renoven la seva metodologia, per a que veren quantes coses es poden fer amb les TIC, i que tan sols han de dedicar un poc del seu temps per aprendre i després gaudir-ho amb els seus alumnes.
No puc relacionar cap dels dos capítols amb experiència de les pràctiques perquè no van utilitzar les TIC en cap moment